Fylt og gratinert aubergine – en lekkerbisk av en middag

Fylt og gratinert aubergine

Fylt og gratinert aubergine – du verden så godt!

Aubergine hules ut og de uthulte auberginene settes i ovnen. Mens de står i ovnen lager du en kjøttsaus, tilsetter kjøttet fra auberginen og lager en deilig fyll som kan ligne en bolognese.

Auberginene taes ut fra ovnen når de er ferdigstekt og myke, og fylles lagvis med ost og fyllet du nettopp har laget. Siste lag er selvsagt ost. Så settes det hele i ovnen igjen slik at de blir gjennomvarme og osten smelter…

Sukk, så godt….

Fylt aubergine kan gjerne lages på forhånd. Fyll de, avkjøl de og sett de i kjøleskapet til de skal spises.

Fylt aubergine kan også fryses. La de avkjøle helt og pakk godt inn enten enkeltvis eller flere sammen i en form (fint om formen er frost- og ildfast). Ta de ut av frysen ved behov og stek fra frossen eller fra tint. Er du flink til å planlegge kan du for eksempel ta de ut av frysen før du går på jobb (eller kvelden før) og la de tine i kjøleskapet.

Fylt og gratinert aubergine

Glad i aubergine? Da synes jeg du bør også ta en titt på følgende oppskrifter:

Fylt og gratinert aubergine – 6 porsjoner

ingredienser
  • 3 auberginer
  • 1 løk, finhakket
  • 400g kjøttdeig - gjerne økologisk
  • 1 ts oregano
  • 1/2 ts chiliflak
  • salt, pepper
  • 2 hvitløksfedd, finrevet
  • ca. 100ml rødvin (kan sløyfes)
  • 1 boks (400g) hakkede tomater
  • 1 ss ketchup
  • 1 boks (400g) brune linser
  • 2 ss finhakket frisk persille
  • 1 ss finhakket frisk basilikum
  • ca. 75g revet parmesan
  • 100g mozzarella eller annen gul ost, revet
fremgangsmåte

Ovn temp. 180°C

Skyll og tørk auberginene. Del i to på langs og hul ut auberginene. Pass på at du lar ca. 1/2 cm kjøtt være igjen mot skallet.

Pensle auberginene med litt olje og strø med litt salt og pepper.

Sett auberginene på et brett og sett i varm ovn. Stek til møre – ca. 20 minutter.

Skjær auberginekjøttet som du har hult ut i små terninger.

Fylt og gratinert aubergine

Lag fyllet mens auberginene er i ovnen.

Stek løken i litt olje til den er mør. Tilsett kjøttdeigen og stek noen minutter mens du bryter den opp i mindre biter. Tilsett aubergine terningene og stek videre til de er ganske møre – ca. 5 minutter.

Krydre blandingen med salt, pepper, tørket oregano og chiliflak mens den steker.

Ha hvitløk oppi og stek videre.

Hell oppi rødvinen og stek videre til det meste er fordampet.

Hell oppi hakkede tomater og rør inn ketchup. La dette småkoke til du har en tykk kjøttsaus.

Hell laken av linser, skyll og tilsett kjøttdeigen.

Rør inn friske urter og parmesan og smak til med salt og pepper.

Slik bør kjøttsausen din se ut ↓

Fylt og gratinert aubergine

Auberginene er nå klare for fyll.

Fylt og gratinert aubergine

Strø litt ost i bunnen – mozzarella og parmesan.

Fylt og gratinert aubergine

Topp med litt kjøttsaus

Fylt og gratinert aubergine

og strø med mer ost.

Fylt og gratinert aubergine

Topp med resten av kjøttsausen.

Fylt og gratinert aubergine

Og strø resten av osten på toppen av det igjen.

Fylt og gratinert aubergine

Sett auberginene i varm ovn og stek i 20-30 minutter til gjennomvarme og osten har smeltet.

Fylt og gratinert aubergine

Server auberginene mens de er varme.

Litt godt brød og en salat er supert tilbehør.

Fylt og gratinert aubergine

Da er det bare å håpe at du synes det smaker like godt som vi gjorde 🙂

Kommentarer

  • Reply Ingunn 30. oktober 2020

    Hei! Har du et forslag til vegetarisk variant av denne? Hva er godt å erstatte kjøttdeigen med? Jeg kunne tenke meg å prøve med hakket sjampinjong.

  • Reply Karen D 28. oktober 2020

    Kjære Ina, dette så bare vidunderlig godt ut – og blir middag i dag så jeg får testet det selv. Ville bare si at jeg er så lykkelig for at du anbefaler folk å kjøpe økologisk (det er kanskje ikke noen næringsforskjell for oss folk, men for landbruket og jorda vi bor på er det så viktig). Tusen takk i alle fall, dette er og blir den beste norske matbloggen!

    • Reply Mat På Bordet 2. november 2020

      Kjære Karen
      Det er like koselig hver gang du legger igjen en kommentar her på bloggen altså ♡
      Så hyggelig at du la merke til at jeg anbefaler økologisk. Jeg kjøper det alltid selv, og er enig med deg at det gagner alle.
      Samtidig er det ikke alle som har anledning til det, så jeg er forsiktig med å fortelle andre hva de bør og ikke bør gjøre/kjøpe.
      Jeg satser på ‘gentle reminders’ i stedet og håper at flere tar gode valg.
      klem
      ina

legg igjen en kommentar

Din epost adresse vil ikke publiseres. Info merket med * må fylles inn.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Translate »