Bakt sjokoladepudding – desserten for sjokoladeelskere!
8 kommentarer
Hold deg fast, du som elsker sjokolade – dette er bakt sjokoladepudding!
En helt vidunderlig dessert som er enkel å lage, kan lages på forhånd og kan varieres i det uendelig.
Variasjoner kan du gjøre i selve oppskriften eller hva du pynter sjokoladepuddingen med når du serverer.
For eksempel når det gjelder valg av sjokolade. Jeg har brukt en blanding av dronning sjokolade og melkesjokolade. Her kan du bytte ut med mørkere eller lysere sjokolade. Eller kanskje du vil bruke en sjokolade med smak – chili for eksempel?
Jeg har også en aldri så liten dæsj med Marsalavin i denne varianten. Har du ikke Marsalavin kan du erstatte det med portvin, konjakk, Cointreau, Grand Marnier eller annet du skulle ha stående i barskapet. Ønsker du en alkoholfri variant kan du enten sløyfe alkoholen helt eller bytte det ut med sterk kaffe, noen dråper vaniljeekstrakt eller kanskje litt appelsinjus….
Når du så skal servere bakt sjokoladepudding, er det lurt å ta hensyn til hva du har puttet oppi. Har du brukt Cointreu vil du kanskje pynte med kandisert appelsinskall. Kanskje du vil servere et par bringerbær eller moreller til. Eller hva med å servere en biscotti til?
Mulighetene er som du ser mange. Prøv gjerne oppskriften som den er først. Mens du spiser den kan du pønske ut hva du vil endre og hvordan du skal servere den neste gang.
Bakt sjokoladepudding – desserten for sjokoladeelskere! – 6-8 porsjoner
ingredienser
150g smør
150g sjokolade*
3 egg
100g brun farin (sukker)
1-2 ss Marsalavin
fremgangsmåte
*jeg brukte 100g Dronning sjokolade og 50g melkesjokolade
Ovn temp. 160°C
Ildfast porsjonsformer.
Smelt smøret i en kjele. Flytt kjelen fra kokeplaten.
Grovhakk sjokoladen og ha det oppi det varme, smeltede smøret. La det stå til det har smeltet noe, rør så sammen til en glatt masse. La det avkjøle mens du pisker eggedosis.
Ha egg og sukker i en bolle og pisk til en tykk eggedosis. Dette tar gjerne 10 minutter med en håndmikser.
Dette er essensielt – pisker du ikke godt nok får du ikke den nydelige og luftige sjokoladepuddingen.
Hell sjokoladeblandingen og Marsalavin i eggedosisen.
Rør inn med store bevegelser. Dette kan gjerne ta litt tid det og.
Målet er å beholde så mye luft i blandingen som mulig.
Hell gjerne sjokoladepuddingen i et beger med tut. Dette gjør det lettere å fordele i formene.
Fordel sjokoladepuddingen i former satt i en langpanne med litt høy kant.
Fyll kokende vann i langpannen til det når ca. halvveis opp på formene.
Sett i varm ovn.
Stek i 20 minutter.
Sjokoladepuddingen vil ha hevet seg, men faller sammen igjen etter avkjøling.
Løft sjokoladepuddingene ut av langpannen og la de avkjøle.
Når puddingene er avkjølt kan de settes kjølig og oppbevares der noen dager for servering. La de gjerne komme til romtemperatur før servering.
Pynt gjerne med crème fraîche og riv litt sjokolade over det hele. Har du små sjokoladekuler er det også pent å pynte med.
Jeg foretrekker å servere disse dagen jeg lager de. Er de ferdige et par timers tid før de skal serveres, kan de stå på kjøkkenbenken så lenge.
Pynt før servering.
Puddingen får en litt crunchy topp – litt som du av og til får på brownies.
Og innsiden er myk og bittelitt understekt.
Da er det bare å håpe på at det smaker og at du inspireres til å lage din egen variant.♥
Hei! Er det mulig å lage disse i en muffinsform/muffinsbrett, og da -smøre formene eller er det best å lage i papirformer for å få de ut? (ifht konsistens…) (rekker ikke gå til anskaffelse av ildfaste former før jul… oppdaga denne (antageligvis) digge desserten litt for seint 😉 ) Mvh Aase
Hei Aase
Nå kommer svar på din kommentar litt sent, håper du fant ut av det.
Jeg ville ha satset på papirformer og latt de avkjøle i muffinsbrettet slik at du ikke risikerer å ødelegge formen på de.
hilsen
ina
Hei Anna
Det skriver jeg om i innledningen 🙂
Portvin, konjakk, Grand Marnier eller Cointreau er noen forslag.
Du finner også forslag uten alkohol der.
hilsen
ina
Hei Tone
Ja, det tenker jeg vil funke fint.
Vurderte det selv, men har ikke prøvd enda.
Et par ting du må passe på. Ikke bruk for liten brødform, du riskerer da at det er for bakt langs kantene og muligens fortsatt rå i midten. Pass på steketiden.
Lykke til!
ina
Hei! Disse ble skikkelig understekt understekt hos meg. Satte de inn 20 minutter til, og likevel helt flytende bortsett fra på toppen. Hva ble feil?
Fin blogg du har:)
Hei Vibeke
Alltid vanskelig å si hva som gikk feil, men det kan være flere ting –
vannet i langpannen var ikke varm nok,
ovnen var ikke varm nok,
formene var større enn de jeg brukte,
og så videre.
Anbefaler å prøve igjen 🙂
hilsen
ina
Hei! Er det mulig å lage disse i en muffinsform/muffinsbrett, og da -smøre formene eller er det best å lage i papirformer for å få de ut? (ifht konsistens…) (rekker ikke gå til anskaffelse av ildfaste former før jul… oppdaga denne (antageligvis) digge desserten litt for seint 😉 ) Mvh Aase
Hei Aase
Nå kommer svar på din kommentar litt sent, håper du fant ut av det.
Jeg ville ha satset på papirformer og latt de avkjøle i muffinsbrettet slik at du ikke risikerer å ødelegge formen på de.
hilsen
ina
Hva kan man bruke istedenfor Marsalavin?
Hei Anna
Det skriver jeg om i innledningen 🙂
Portvin, konjakk, Grand Marnier eller Cointreau er noen forslag.
Du finner også forslag uten alkohol der.
hilsen
ina
Hei! Kan jeg lage den i en brødform?
Hei Tone
Ja, det tenker jeg vil funke fint.
Vurderte det selv, men har ikke prøvd enda.
Et par ting du må passe på. Ikke bruk for liten brødform, du riskerer da at det er for bakt langs kantene og muligens fortsatt rå i midten. Pass på steketiden.
Lykke til!
ina
Hei! Disse ble skikkelig understekt understekt hos meg. Satte de inn 20 minutter til, og likevel helt flytende bortsett fra på toppen. Hva ble feil?
Fin blogg du har:)
Vibeke
Hei Vibeke
Alltid vanskelig å si hva som gikk feil, men det kan være flere ting –
vannet i langpannen var ikke varm nok,
ovnen var ikke varm nok,
formene var større enn de jeg brukte,
og så videre.
Anbefaler å prøve igjen 🙂
hilsen
ina