Tysk julebakst – 5 oppskrifter som alltid brukes til jul

(klikk på bildene for å komme til oppskriftene)

Stollen

Stollen - tysk julekake

Tysk julebakst er en del av vår juletradisjon. Med tysk mor og familie i Tyskland var det aldri mangel på hjemmebakst i julen, resten sørget familien i Tyskland å sende oss.

Du verden som jeg alltid gledet meg til pakken med alle spesialiteter som en snill tante og onkel sørget for å sende oss.

Startskuddet til juleforberedelsene var alltid Stollen. Den tyske julekaken som mama alltid bakte i god tid før jul og pakket møysommelig inn og oppbevarte på kjølerommet.

Hver advent ble den hentet frem, drysset med melis og skjært i skiver. Akkurat mange nok skiver til å nytes før den ble pakket inn igjen og satt tilbake på plass. Gjerne litt høyt slik at vi ikke fikk tak i den…

Pfeffernüsse – tyske peppernøtter

Pfeffernüsse - tyske peppernøtter

Pfeffernüsse – tyske peppernøtter – er dog det som har virkelig gjort suksess i familien vår. Disse må vi gjerne bake 2 eller 3 ganger før jul.

Peppernøttene er godt krydret og vendes i melis mens de fortsatt er varme, rett fra ovnen.

Nøttene er myke en ukes tid og blir etterhvert hardere og hardere uten at det minsker på smaken eller gleden av å spise de.

Peppernøttene er gode nok i seg selv, men jeg tilsetter både sjokolade eller sukat for litt variasjon.

Melisen byttes også av og til ut med en melisglasur, en bunn dyppet i sjokolade og litt glitter for litt ekstra stas.

Pfeffernüsse - tyske peppernøtter

Disse kan gjerne også pakkes i små gaveesker og gis bort som en liten julegave.

Lebkuchen

Lebkuchen

Lebkuchen er også en yndlingskake. Myke pepperkaker trukket i melis eller sjokladeglasur. De skal helst være litt store – store nok til å ta flere bit av de.

Zimtsterne – tyske kanelstjerner

Zimtsterne - tyske kanelstjerner

Myke kanelstjerner penslet med melisglasur. Her skal du ha litt tålmodighet – samtidig som det er en fin bakeprosjekt å gjøre sammen med andre.

Mange stjerner skal stikkes ut og bakes, og like mange skal pensles med glasur når de er avkjølte.

Vaniljegipferl – vaniljehorn

vaniljehorn

Det er vanskelig å velge en favoritt, men Vaniljegipferl – eller vaniljehorn henger høyt på listen.

De innebærer litt arbeid, men når de smelter på tungen er alt glemt.

Da er det bare å håpe på at det blir litt tysk julebakst på deg i år også!

Kommentarer

  • Reply Sarah 20. desember 2020

    Så gøy å se noen tyske julebakst-tradisjoner! Vaniljehorn og lebkuchen må testes til neste år 🙂 Spennende.

    God jul til deg, og takk for mange fine oppskrifter i år <3

    • Reply Mat På Bordet 20. desember 2020

      Hei Sarah
      Ja, det er hyggelig med tradisjoner 🙂
      God jul til deg og dine!
      ina

  • Reply Christine K. Nandrup 19. desember 2020

    Mamma er også tysk så her var det mange kjære favoritter ❤️ Takk for oppskriftene

    • Reply Mat På Bordet 20. desember 2020

      Så koselig å høre Christine – håper det blir litt tysk julebakst på deg i år!
      ina

legg igjen en kommentar

Din epost adresse vil ikke publiseres. Info merket med * må fylles inn.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Translate »