Tysk julebakst
(klikk på bildene for å komme til oppskriftene)
Stollen

Tysk julebakst er en del av vår juletradisjon. Med tysk mor og familie i Tyskland var det aldri mangel på hjemmebakst i julen, resten sørget familien i Tyskland å sende oss.
Du verden som jeg alltid gledet meg til pakken med alle spesialiteter som en snill tante og onkel sørget for å sende oss.
Startskuddet til juleforberedelsene var alltid Stollen. Den tyske julekaken som mama alltid bakte i god tid før jul og pakket møysommelig inn og oppbevarte på kjølerommet.
Hver advent ble den hentet frem, drysset med melis og skjært i skiver. Akkurat mange nok skiver til å nytes før den ble pakket inn igjen og satt tilbake på plass. Gjerne litt høyt slik at vi ikke fikk tak i den…
Pfeffernüsse – tyske peppernøtter

Pfeffernüsse – tyske peppernøtter – er dog det som har virkelig gjort suksess i familien vår. Disse må vi gjerne bake 2 eller 3 ganger før jul.
Peppernøttene er godt krydret og vendes i melis mens de fortsatt er varme, rett fra ovnen.
Nøttene er myke en ukes tid og blir etterhvert hardere og hardere uten at det minsker på smaken eller gleden av å spise de.
Peppernøttene er gode nok i seg selv, men jeg tilsetter både sjokolade eller sukat for litt variasjon.
Melisen byttes også av og til ut med en melisglasur, en bunn dyppet i sjokolade og litt glitter for litt ekstra stas.
Disse kan gjerne også pakkes i små gaveesker og gis bort som en liten julegave.
Lebkuchen
Lebkuchen er også en yndlingskake. Myke pepperkaker trukket i melis eller sjokladeglasur. De skal helst være litt store – store nok til å ta flere bit av de.
Zimtsterne – tyske kanelstjerner
Myke kanelstjerner penslet med melisglasur. Her skal du ha litt tålmodighet – samtidig som det er en fin bakeprosjekt å gjøre sammen med andre.
Mange stjerner skal stikkes ut og bakes, og like mange skal pensles med glasur når de er avkjølte.
Vaniljegipferl – vaniljehorn

Det er vanskelig å velge en favoritt, men Vaniljegipferl – eller vaniljehorn henger høyt på listen.
De innebærer litt arbeid, men når de smelter på tungen er alt glemt.
Da er det bare å håpe på at det blir litt tysk julebakst på deg i år også!
Så gøy å se noen tyske julebakst-tradisjoner! Vaniljehorn og lebkuchen må testes til neste år 🙂 Spennende.
God jul til deg, og takk for mange fine oppskrifter i år <3
Hei Sarah
Ja, det er hyggelig med tradisjoner 🙂
God jul til deg og dine!
ina
Mamma er også tysk så her var det mange kjære favoritter ❤️ Takk for oppskriftene
Så koselig å høre Christine – håper det blir litt tysk julebakst på deg i år!
ina