Potetkroketter – sprøe på utsiden, myke på innsiden

Potetkroketter

Yes, endelig på bloggen – potetkroketter!

Myke som potetmos på innsiden, sprøe på utsiden! Lag mange når du først er i gang, for disse kan fryses. Varm de opp igjen fra frossen eller tint – de smaker like godt som da du lagde de.

Det aller beste resultatet får du når du friterer krokettene. For å fritere trenger du en ikke for stor gryte med høy kant, et termometer (gjerne en som du kan feste i kanten på gryta) og noe å fiske de ferdige krokettene ut av den varme oljen med. En hull sleiv for eksempel.

I bildet under ser du utstyret som jeg bruker. Istedenfor hullsleiv har jeg en sil (som jeg kjøpte på loppemarked en gang) som passer perfekt inn i en av mine gryter. Jeg legger kroketter oppi silen og senker de ned og opp i den varme oljen. Termometeret er festet til siden av gryta (den har en liten klemme på baksiden) slik at jeg har kontroll på oljens temperatur til en hver tid.

Fritert rosenkål

Fritering er ikke skummelt, men man må jobbe konsentrert. Pass på at du ikke har barn som flyr på kjøkkenet mens du friterer. Om noe skulle komme i veien (en telefonsamtale, noen ringer på døren, og så videre) slå av varmen, flytt kjelen fra kokeplaten og løft ut det som ev. friteres. Du kan alltid sette i gang igjen etterpå.

Potetkroketter

Jeg har masse gode potetoppskrifter her på bloggen, ta en titt på disse for eksempel:

Potetkokeboka - en kjærlighetserklæring

Potetkroketter – ca. 50 stykker

ingredienser
poteter
  • 1 kilo melne poteter
  • 4 eggeplommer
  • salt
panering
  • 1 egg + 4 eggehviter
  • hvetemel
  • griljermel, brødsmuler eller panko
fremgangsmåte

Skrell poteter og kok de møre. Hell av vannet og la de dampe godt av slik at de er helt tørre.

Mos potetene, jo finere jo bedre. Rør inn eggeplommer (pass på at mosen ikke lenger er varm) og smak til med salt. Er du glad i muskatnøtt kan potetene gjerne smakes til med det også.

Form potetene til avlange eller runde kroketter.

Potetkroketter

Pisk eggehvitene sammen med egget og krydre med litt salt og pepper.

Ha ca. 100g hvetemel i en asjett og krydre med salt og pepper.

Ha ca. 200g griljermel/brødsmuler/panko i en asjett og krydre med salt og pepper.

Vend en krokett i hvetemelet, så i egget og så i brødsmulene. Sett på et brett etterhvert som de blir ferdige.

Om du ønsker de ekstra crunchy kan du vende krokettene i egg igjen for så å vende de i brødsmulene en gang til.(se forskjell på enkel og dobbel panering her

Potetkroketter

Varm opp frityrolje til 180º

Friter krokettene i omganger. Jeg friterte 8 kroketter om gangen i kjelen min.

Krokettene er ferdige etter ca. 4 minutter eller når de har fått fin farge.

Potetkroketter

Legg krokettene på litt tørkepapir før servering.

Krokettene kan gjerne holdes varme i ovnen.

Potetkroketter

Krokettene kan gjerne fryses. La de avkjøle helt, legg de i bokser (gjerne med mellomleggspapi) og oppbevar i frysen.

Krokettene kan varmes opp fra frossen eller tines først på benken før de settes i ovnen.

legg igjen en kommentar

Din epost adresse vil ikke publiseres. Info merket med * må fylles inn.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Translate »