Annonse
Liker du bloggen min vil du kanskje også like mine kokebøker

Wienerbrød snegler

Wienerbrød snegler

Jeg lagde vidunderlige wienerbrød snegler. Ikke for å skryte altså, men dette er noe av det beste jeg har bakt.

Jeg har vært litt tilbakeholden når det gjelder wienerbrød – det gikk feil en gang og jeg mistet litt motet. Det skjer oss alle.

Men, nå var fristelsen for stor og plutselig var det null problem. Kanskje det bare gjaldt å bruke riktig oppskrift.

Har du ikke laget wienerbrød før så skal jeg nå fortelle deg raskt hva det innebærer. For det første så må du beregne at deigen skal hvile, helst over natten. Min hvilte i to dager i kjøleskapet uten at det tok skade av det. Kanskje den til og med ble bedre av den grunn.

Det andre som er litt spesielt med wienerbrød er metoden. Man lager en gjærdeig uten fett for så å brette inn smør eller margarin, alt ettersom hva du foretrekker. Og når jeg skriver bretting, mener jeg mye bretting. Det er litt ulikt hvor mange ganger man bretter, men målet er å få mange lag. Titter du nøye på bildene her i innlegget vil  du kunne se de forskjellige lagene. Litt som en croissant altså, men mye tettere.

Det tredje som jeg synes er viktig å nevne, er at de skal stekes til de virkelig er gyldne. Det er et poeng at sukkeret karamelliserer under stekingen. Det gir fantastisk smak, samtidig som man får den litt klissete effekten. Sneglene skal være sprøe og seige og smuldre litt opp mens du spiser de. Grisete men godt med andre ord.

Wienerbrød snegler

Er du glad i bakst med kanel kan jeg også friste med følgende oppskrifter:

Wienerbrød snegler – ca. 25 stykker

ingredienser
deig
  • 500g hvetemel
  • 100g sukker
  • 1 ts tørrgjær
  • 2 egg
  • 2 dl lettmelk
  • 250g kaldt smør eller margarin
fyll
  • 150g smør eller margarin
  • 5og brun sukker
  • 1 ss kanel
til pensling
  • 1 egg
fremgangsmåte

Ovn temp. 200°C

Wienerbrød snegler

Ha alt det tørre i en bakebolle og rør om. Bruker du kjøkkenmaskin setter du den i gang nå med eltekrok.

Rør sammen egg og melk og hell opp i det tørre. Elt til du har en smidig deig, ca. 5 minutter. Dekk deigen til og la den hvile kjølig mens du tilbereder smøret/margarinen.

Legg smøret/margarinen på et stykke bakepapir og legg nok et stykke bakepapir på toppen av det igjen. Bruk en kjevle til å banke det ut til en stor firkant på ca. 30x20cm

wienerbrød snegler

Kjevle deigen ut til en større firkant på ca. 34x45cm og legg smøret på toppen.

wienerbrød snegler

Pakk smørret inn i deigen og knip kantene godt igjen.

wienerbrød snegler

Snu deigen slik at den ligger med ‘sømsiden’ ned. Kjevle den ut til dobbel størrelse i lengden. Brett deigen sammen i midten og snu den 90 grader. Kjevle den til dobbelt lengde og brett den igjen. og så gjør du det samme en gang til. Pakk deigen godt inn og sett den kjølig en times tid.

Ta frem deigen og gjør akkurat det samme tre ganger til, dvs. snu – kjevle – brett . Pakk deigen godt inn igjen og sett kjølig over natten. Jeg lot min ligge i kjøleskapet i 1.5 døgn før jeg tok den ut igjen.

Lag fyllet. Smelt smøret over lav varme og rør inn sukkeret og kanel. La det avkjøle litt slik at det tykner.

Kjevl ut deigen til ca. 40 x 60 cm. Fordel fyllet jevnt over deigen.

Rull den ene langsiden inn mot midten. Gjør det samme med den andre langsiden slik at de treffes i midten.

Skjær den opprullede deigen i 24 – 26 jevntykke skiver og legg de på et brett.

Press de lett ned med håndflaten, dekk de til og la de hvile i ca. 2 timer et lunt sted.

Pensle wienerbrødene med egg og sett i forvarmet ovn. Stek i ca.15 minutter. De skal ha godt med farge.

La wienerbrødene ligge på bakebrettet noen minutter før du løfter de over på en rist for å avkjøles.

Wienerbrød snegler

Jeg synes wienerbrødene var søte nok, men om du ønsker kan de du lage en enkel melisglasur med sitronsaft og melis og drysse over.

Wienerbrød snegler

Smak de gjerne mens de fortsatt er lunkne, da er de aller, aller best.

Wienerbrød snegler

Pass dog på at du har mange nok å dele med – du har ikke godt av å spise alle selv …..

Wienerbrød snegler kan fryses om du ønsker. Lykke til med baksten ♥

legg igjen en kommentar

Din epost adresse vil ikke publiseres. Info merket med * må fylles inn.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Translate »