Oppskriften på Vidars filopakker med kjøttdeig er hentet fra Vidars siste kokebok Aubergine & tahini. En nydelig og inspirerende bok med oppskrifter på hverdagsmat fra Tyrkia og Midtøsten.
Følger du bloggen til Vidar – Et kjøkken i Istanbul – merker du raskt at han er lidenskapelig opptatt av maten og kulturen fra Tyrkia, der han også bor. Planen var å treffe han i Istanbul i mai i forbindelse med et vennetreff vi hadde planlagt, men som dessverre ble avlyst. Jeg gledet meg enormt til å smake på autentiske retter i autentiske omgivelser. Når ikke det er mulig så er det nest beste selvsagt å lage rettene selv, med kyndig veiledning av Vidar.
Vidar skriver godt, ikke bare oppskrifter, men også om ingredienser, om tradisjoner og om hverdagslivet i Istanbul. Boken er en kavalkade av nydelige retter men mer eller mindre eksotiske og valget falt på denne oppskriften på kjøttpakker, en enkel hverdagsrett som smakte godt for hele familien.
Før du ev. går i kast med oppskriften så må jeg fortelle deg at jeg har gjort noen endringer – noen ut av nødvendighet da jeg ikke hadde ingrediensen og noe ut av smak. Ingredienslisten gjengitt som i boken, mine endringer finner du i fremgangsmåten.
Er du glad i mat fra Midtøsten kan jeg også anbefale at du tar en titt på følgende oppskrifter
Oppskriften er gjengitt som den er skrevet i boken, men
*jeg la til ekstra pistasjnøtter
**jeg elsker tørket aprikos i salte retter og brukte 5 aprikos i stedet for 1
*** i stedet for chiliflak brukte jeg 1 ts harissa pesto
**** i stedet for røkte tyrkiske chiliflak brukte jeg røkt paprika
***** du kan lage din egen harissa – oppskriften finner du i boken til Vidar. Jeg fant tilfeldigvis et glass med harissa pesto hos Meny som jeg synes passet godt både til å krydre fyllet med og å servere ved siden av (avbildet).
Ovn temp. 200°C.
Ha litt olivenolje i en panne og stek løk og pistasjnøtter til løken er myk (den skal ikke ha farge).
Tilsett kjøttdeigen og bryt den opp. Krydre med litt salt og pepper og la den steke slik at den får fin stekeskorpe. Bryt den opp og stek videre.
Tilsett aprikos og krydder mens du steker. Når kjøttet er brunet og gjennomstekt tar du stekepannen av varmen.
Rør inn persillen og la kjøttblandingen avkjøle noe.
Pakk ut filodeigen.
Pensle et ark med filodeig med olivenolje og legg et ark på toppen. Pensle arket som ligger øverst med olivenolje den og.
Del kjøttblandingen i porsjoner slik at du har nok til hver pakke. Tell hvor mange ark du har slik at du vet hvor mange kjøttpakker du lager. Min pakke med filodeig hadde 12 ark, jeg lagte altså 6 kjøttpakkerpakker.
Legg en porsjon i midten av filoarket og form til en firkant. Brett en side over midten, så den andre.
Brett øverste del over fyllet og nederste del under slik at du får en firkantet pakke.
Pensle pakken med olivenolje og sett til side. Lag resterende pakker.
Dette kan du gjøre på forhånd. Pakk godt inn i folie og sett kjølig til du skal steke.
Sett kjøttpakkene på et stekebrett og sett i varm ovn. Stek i 15-20 minutter eller til pakkene har fått farge og fyllet er gjennomvarm.
Server Vidars kjøttpakker med salat og mild harissa (eller harissa pesto) ved siden av.
Smaken er mild og passer til alle ganer.
Tips! Er du sikker på at alle liker det litt hot, kan du gjerne smøre litt harissa i midten av filo arket, under kjøttblandingen.
Hei Stine
Du får kjøpt filodeig i litt større dagligvareforretninger.
Den ligger i kjøledisken – gjerne sammen med andre ‘ferdig deiger (pizzadeig og paibunner).
Ovnen skal være på 200 grader – det står i oppskriften, men ser at det forsvinner litt i all informasjon.
Lykke til!
ina
Hvor kjøpte du filodeig? Usikker på hvor jeg bør lete.
Lurte også på hvor mange grader ovnen skal være på.
Hei Stine
Du får kjøpt filodeig i litt større dagligvareforretninger.
Den ligger i kjøledisken – gjerne sammen med andre ‘ferdig deiger (pizzadeig og paibunner).
Ovnen skal være på 200 grader – det står i oppskriften, men ser at det forsvinner litt i all informasjon.
Lykke til!
ina
Kan man bruke vårrull-ark istedet for filodeig? Litt dårlig vareutvalg her jeg bor
Det kan du Monica!