Luksuriøs potetmos med brunet smør

Luksuriøs potetmos med brunet smør

Jeg elsker potetmos og egentlig poteter generelt. Det har du kanskje lagt merke til her på bloggen…

Nå var det på tide med en aldri så liten vri på ‘standard’ potetmosen jeg alltid lager og istedenfor å ‘bare’ tilsette smør og melk tok jeg det skrittet å brune smøret først.

Til deg som aldri ha brunet smør før, så kan jeg fortelle at det er enkelt. Men, som når du skal karamellisere sukker, så gjelder det å holde øye med det hele for det går fort fra brunt smør til brent smør. Brunt smør får en herlig nøtteaktig smak mens brent smør er ikke godt…

Smør brunes ved at du lar smøret smelte i en gryte (gjerne en med litt tykk bunn). Når smøret koker fordamper vannet i smøret og smøret blir etterhvert brunt. Det er nå det gjelder å holde et godt øye med smøret – gjerne røre titt og ofte slik at smøret ikke setter seg i gryta. De små flekkene med brunet smør må du absolutt få med deg – det sitter mye smak her.

Ta smøret av varmen når smøret er brunt nok og hell det over i en annen gryte eller beger som tåler varme. Se bildet av det brune smøret lenger ned i innlegget.

Moste poteter blandes så med brunt smør, crème fraîche eller rømme og nok melk til du har en myk potetmos. Smak til med salt og potetmosen er klar til å serveres med annet godt tilbehør!

Luksuriøs potetmos med brunet smør

På utkikk etter flere oppskrifter på tilbehør? Kanskje disse kan falle i smak?

Potetkokeboka - en kjærlighetserklæring

Luksuriøs potetmos med brunet smør – 4 personer

ingredienser
  • 1 kilo melne poteter (mandelpotet, Kerrs Pink, Pimpernell eller lignende)
  • 100g smør
  • melk
  • rømme eller crème fraîche
  • salt
fremgangsmåte

Skrell potetene, ha de i en gryte og dekk med vann.

La vannet koke opp, tilsett litt salt til vannet og la potetene så vidt koke i 15-20 minutter til de er møre.

Hell av vannet og la potetene dampe seg tørre i gryta.

Brun smøret mens potetene koker.

Ha smøret i en gryte og la det smelte.

La smøret koke til det blir brunt. Hold øye med smøret under denne prosessen og rør gjerne av og til slik at smøret ikke setter seg fast i bunnen av gryta di.

Hell smøret over i en gryte eller beger som tåler varme.

Luksuriøs potetmos med brunet smør

Mos potetene og rør inn 3/4 av det brune smøret.

Rør inn noen spiseskjeer rømme eller crème fraîche og spe på med melk til du har ønsker konsistens på potetmosen din.

Smak til med salt.

Ha den varme potetmosen i en skål og hell over resten av det brune smøret før servering.

Luksuriøs potetmos med brunet smør

Alternativt kan du servere resten av det brune smøret ved siden av for de som vil ha mer.

Luksuriøs potetmos med brunet smør

Kan dette friste mon tro?

legg igjen en kommentar

Din epost adresse vil ikke publiseres. Info merket med * må fylles inn.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Translate »