
Jeg elsker potetmos og egentlig poteter generelt. Det har du kanskje lagt merke til her på bloggen…
Nå var det på tide med en aldri så liten vri på ‘standard’ potetmosen jeg alltid lager og istedenfor å ‘bare’ tilsette smør og melk tok jeg det skrittet å brune smøret først.
Til deg som aldri ha brunet smør før, så kan jeg fortelle at det er enkelt. Men, som når du skal karamellisere sukker, så gjelder det å holde øye med det hele for det går fort fra brunt smør til brent smør. Brunt smør får en herlig nøtteaktig smak mens brent smør er ikke godt…
Smør brunes ved at du lar smøret smelte i en gryte (gjerne en med litt tykk bunn). Når smøret koker fordamper vannet i smøret og smøret blir etterhvert brunt. Det er nå det gjelder å holde et godt øye med smøret – gjerne røre titt og ofte slik at smøret ikke setter seg i gryta. De små flekkene med brunet smør må du absolutt få med deg – det sitter mye smak her.
Ta smøret av varmen når smøret er brunt nok og hell det over i en annen gryte eller beger som tåler varme. Se bildet av det brune smøret lenger ned i innlegget.
Moste poteter blandes så med brunt smør, crème fraîche eller rømme og nok melk til du har en myk potetmos. Smak til med salt og potetmosen er klar til å serveres med annet godt tilbehør!

På utkikk etter flere oppskrifter på tilbehør? Kanskje disse kan falle i smak?
- ovnsbakte gulrøtter med hvitløk
- bønner med hasselnøtter og hvitløk
- lun rosenkålsalat
- raske grønne bønner med hvitløk og chili
- ovnsbakt løk
- persillepoteter
- potetstappe med blomkål og urter
