Fløtegratinerte poteter – med hvitløk og ost

Fløtegratinerte poteter - med hvitløk og ost

Fløtegratinerte poteter må nesten være det beste som finnes. Det er ikke noe jeg serverer ofte, men når det kommer på bordet er det fest!

Dette er en meget lettvint oppskrift på denne vindunderlige potetretten. Den største jobben er å skjære potetene i fine skiver, men det går raskt om man har en mandolin.

Poteter skrelles heller ikke i denne oppskriften – men de må skrubbes rene om de ikke er det i utgangspunktet. Det sitter mye næring i skallet og jeg har det alltid med der mulig.

Fløten får lov å trekke med hvitløken mens resten forberedes. Dette gjør at du får en jevn fordeling av hvitløkssmaken. Så er det bare å sette det sammen, dekke til til og sette i varm ovn. Når potetene er møre (etter en time cirka) fordeles osten på toppen. Når osten er smeltet og har fått fin farge er potetene klare for servering.

Valg av ost er viktig her. Jeg har brukt en blanding av parmesan og en velutviklet Gruyère. Velg gjerne andre oster om du vil, men tenk på hvordan det vil smake med potetene.

Kan du motstå dette?

Glad i poteter? Kanskje disse oppskriftene kan falle i smak?

Fløtegratinerte poteter – med hvitløk og ost – 4-6 personer

ingredienser
  • 300ml kremfløte
  • 2-3 hvitløksfedd
  • 1/2 ts salt
  • 1 kg faste poteter
  • 1/2 løk, finhakket
  • 1 ss smør eller margarin til steking
  • 50g finrevet ost (jeg brukte en blanding av parmesan og Gruyère)
fremgangsmåte

Ovn temp. 180°C.

Ha fløten i en liten kjele. Bruk en microplane til å rive hvitløken, eller press den gjennom en hvitløkspresse. Bland hvitløken og saltet med kremfløten og la det koke opp. Ta av varmen og la det trekke mens du forbereder resten.

Stek løken i en panne som du også kan sette i ovnen.

Pass på at potetene dine er rene og skjær de i fine skiver. Dette gjøres enklest og raskest med hjelp av en mandolin.

Legg potetene i pannen over løken.

Jeg legger gjerne potetene litt hulter til bulter i pannen i første omgang, samtidig som jeg passer på at de ligger jevnt fordelt.

Så gjør jeg meg litt mer flid med det øverste laget – det som vil synes. Vil du gjøre det virkelig pent kan du legge potetene i en pen spiral mønster på toppen.

Hell over fløten og dekk til formen med aluminiums folie.

Sett potetene i varm ovn og stek i ca. 1 time. De er ferdige når potetene er møre.

Fjern aluminiumsfolien og strø ost på toppen.

Sett potetene i varm ovn igjen, skru temperaturen opp til 220°C og stek potetene til osten er smeltet og har fått fin farge 5-10 minutter.

Fløtegratinerte poteter - med hvitløk og ost

Strø gjerne med litt grønt før servering.

Fløtegratinerte poteter - med hvitløk og ost

Se så godt….

Fløtegratinerte poteter - med hvitløk og ost

legg igjen en kommentar

Din epost adresse vil ikke publiseres. Info merket med * må fylles inn.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Translate »