Saftig, eltefritt brytebrød – enkelt og godt

Saftig, eltefritt brytebrød - enkelt og godt

Eltefritt brytebrød kan i grunnen lages med alle eltefrie deiger her på bloggen – velg om du vil ha lyst, halvgrovt eller grovt brytebrød (sjekk flere oppskrifter lenger ned i innlegget). Rør sammen deigen og følg anvisningene her for hvordan du lager og steker den.

Deigen trilles nemlig til rundstykker og settes i en form (kakeform, gryte, stekepanne eller annet som tåler å stekes i ovnen). Det er ikke mer vanskelig enn det. Pensle det med egg og strø med frø – det er både pent og gir litt ekstra næring.

Brødet er sjarmerende og passer fint å sette på bordet som tilbehør til et måltid. Server den til supper og gryteretter for eksempel.

Det passer også utmerket nystekt på frokostbordet, på litt late dager der man har tid å samles for en god start på dagen. 

Saftig, eltefritt brytebrød - enkelt og godt

Oppskriften er hentet fra den siste boken min Eltefri bakst som kan kjøpes i bokhandel. Den kan også bestilles direkte fra forlaget her.

eltefri bakst

Hvorfor jeg synes at alle bør bake eltefritt kan du lese om her.

Og her får du forslag på andre eltefrie oppskrifter som du kan bake som brytebrød:

Saftig, eltefritt brytebrød

ingredienser
Bryterbrød
  • 550 g hvetemel
  • 50g sammalt rugmel, finmalt
  • ¼ ts tørrgjær 1 ss flaksalt 4 ½ dl kaldt vann
  • 1 ss flaksalt
  • 450ml kaldt vann
pynt
  • egg til pensling
  • linfrø og sesamfrø
fremgangsmåte

Ovn temp 220°C 

En ildfast gryte eller form med diam. på ca. 24 cm 

Rør sammen hvetemel, sammalt rug, tørrgjær og flaksalt i en stor bolle (gjerne med lokk). Hell i vannet og rør sammen til en klissete deig. Dekk deigen til med lokk eller folie, og la den heve på kjøkkenbenken i 12–20 timer. 

Ha deigen over på et stykke bakepapir strødd med mel. Brett deigen innover seg selv noen ganger. Dryss med mel om den er veldig klissete. Del deigen i 10 like store emner og trill de til rundstykker. Sett de i formen.  

Saftig, eltefritt brytebrød - enkelt og godt

Dekk til formen og la brødet heve et lunt sted, 1 times tid. Pensle rundstykkene med egg og strø med frø.  

Sett formen i varm ovn og stek i cirka 20 minutter til de er gylne og gjennomstekte.  

Saftig, eltefritt brytebrød - enkelt og godt

Løft brødet ut av formen og la den avkjøle på rist. 

Saftig, eltefritt brytebrød - enkelt og godt

Det er best å la den avkjøle helt før den serveres.

Saftig, eltefritt brytebrød - enkelt og godt

Men jeg skjønner godt at du må bryte av et stykke mens den er fortsatt lunken…

Server brytebrød til frokost eller som tilbehør til supper eller gryteretter.

Brødet gjør seg også godt på tapasbord.

 

Kommentarer

  • Reply Vivian 2. januar 2021

    Hei.
    Har sett på en del av de eltefrie brød/rundstykke oppskriftene. Men i alle jeg har sett på brukes det tørrgjær! Hvis jeg ønsker å bruke fersk gjær, hvor mange gram for å erstatte 1/4ts tørrgjær? 2 gram?

    • Reply Mat På Bordet 13. januar 2021

      Hei Vivian
      1/4 ts tørrgjær tilsvarer ca. 3g fersk gjær.
      hilsen
      ina

legg igjen en kommentar

Din epost adresse vil ikke publiseres. Info merket med * må fylles inn.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Translate »