Vil du tilby noe godt til en som ikke spiser kjøtt så kan du diske opp med sopp Wellington!
Dette er et festmåltid som passer både til ‘vanlige’ middagsselskaper så vel som til store høytider – jul for eksempel.
Sopp stekes, krydres og blandes med krydder, urter, spinat, løk og annet godt før den pakkes inn i butterdeig. Butterdeig kan du selvsagt lage selv, eller du kan kjøpe den (som jeg gjør). Du finner den i frysedisken i litt større matbutikker.
Vil du gjøre litt stas, legger du Portobello sopp i midten, slik at når du skjærer i Wellington, får du ett tverrsnitt av Portobello soppen. En liten overraskelse kan du si… Får du ikke tak i Portobello sopp kan den erstattes med aroma sopp for eksempel.
Du kan servere en saus til dette (portvinssaus for eksempel), personlig synes jeg det var godt med litt tranebærgelé (eller tyttebærsyltetøy) til.
Og som tilbehør passer salater (lun rosenkålsalat for eksempel) såvel som poteter. Se flere forslag under bildet.
Er det ikke bare vegetarianere i selskapet ditt, fungerer også sopp Wellngton som tilbehør til kjøtt og fjærkre. Vinn, vinn for alle!
Sopp Wellington – et vegetarisk festmåltid – 6-8 porsjoner
ingredienser
800g blandet sopp
400g frisk spinat
4 jevnstore portobello sopp
2 løk, finhakket
4-5 hvitløksfedd, presset
2 ss finhakket frisk rosmarin
2 ss portvin (eller en søt balsamico)
2 ss soyasaus
salt, pepper
olje til steking
1 pakke frossen butterdeig (ca. 400g)
egg til pensling
fremgangsmåte
Ovn temp. 180°C.
Fyllet kan lages dagen i forkant om du ønsker. Pakk det godt inn i plast eller en kontainer med lokk og sett i kjøleskapet så lenge. Sett sammen sopp Wellington og stek den dagen du skal servere den. Wellington kan gjerne serveres lunkent.
Lag fyllet
Det er mye volum i ingrediensene som skal stekes ned.
Begynn med sopp. Grovhakk soppen (ikke Portobello soppen).
Har Portobello soppen stilke kan du skjære den av. Skjær litt av bunnen av portobello soppen slik at den ligger flatt. Grovhakk avskjæret og bland med resten av soppen.
Stek soppen. Jeg gjorde dette i to omganger, da det var så mye.
Ha sopp i en tørr (gjerne non stick) stekepanne og stek på middelsvarme.
Du trenger ikke noe olje til steking – soppen slipper væske etterhvert som den stekes og dette skal fordampes bort.
Når soppen er stekt (se bilder under) krydrer du med litt salt og pepper.
Når soppen er stekt, kan du steke spinaten i samme panne.
Ha spinaten opp i stekepannen (dette gjorde jeg også i to omganger) og hell i bitte litt vann.
Når spinaten er falmet og væsken er fordampet kan du gjerne krydre med litt salt og pepper.
La spinaten avkjøle.
Når spinaten er avkjølt presser du ut så mye væske som du kan.
Grovhakk spinaten.
Pensle portobello sopp med litt olivenolje og krydre med litt salt og pepper.
Ha litt olje i en stekepanne og stek soppen ca. 4 minutter på hver side til de er myke.
La de avkjøle.
Stek løken myk.
Ha sopp, hvitløk, portvin, soyasaus og spinat oppi stekepannen.
Smak til med salt og pepper. Stek bort all væske.
La soppfyllet avkjøle helt.
Montering og steking
Ta frossen butterdeig ut av frysen og legg platene ut til tining 15- 20 minutter.
Sett platene på toppen av hverandre og kjevl de ut til størrelsen av et bakepapirark (på bakepapiret).
Løft butterdeigen med hjelp av bakepapiret over på et stekebrett.
Fordel ca. halvparten av soppfyllet i midten (se bilde).
Topp med portobello sopp. De skal gjerne ligge tett inntil hverandre slik at du får et snitt gjennom de når du skjærer i sopp Wellington.
Fordel resten av fyllet på toppen og rundt Portobello soppen.
Form og pakk fyllet godt rundt portobello soppen.
Strekk den ene siden av deigen over fyllet (se bilde).
Pensle toppen med egg og strekk den andre siden over fyllet.
Dra det helt rundt slik at den ligger under.
Press kantene på langsiden godt ned med en skje, eller gaffel og rull den litt sammen mot midten.
Målet er å pakke inn fyllet tett og godt.
Bruk en skarp kniv til å lage mønster i toppen.
Husk at du har to lag med deig på toppen – skjær kun gjennom det første laget.
Pensle toppen med egg.
Sett sopp Wellington i varm ovn og stek i ca. 50 minutter til den er gyllen og gjennomstekt.
La den avkjøle i 15 minutter, gjerne lengre før du skjærer i den.
Skjær gjerne litt tykke skiver.
Se så fin snitt du får gjennom portobello soppen!
Server sopp Wellington med tilbehør (masse forslag i innledningen) og noe godt i glasset.