Eltefrie ost- og skinkehorn må jo være noe av det beste som finnes.
Herlige horn som du kan servere som tilbehør til supper, salater, gryteretter, pastaretter og masse annet. Eller du kan spise de uten noe til – som et lite mellommåltid rett og slett.
Deigen er eltefri – det vil si at du ikke trenger å elte den hverken med maskin eller for hånd (bye, bye klissete, deigete fingre….).
Rør sammen deigen en dag (eller flere dager) før du skal ha ost- og skinkehorn. Tenk på det som praktisk. Deigen rører du sammen på 5 minutter, så kan den stå og heve på kjøkkenbenken 8-20 timer før du putter den i kjøleskapet for videre oppbevaring.
Oppskriften er hentet fra boken min Eltefri Bakst , side 102 om du allerede har den. Vil du lese mer om boken kan du gjøre det her. Her har du meg med boken min…
Eltefrie ost- og skinkehorn – oppskriften lager 12-15 horn
ingredienser
deigen
600g hvetemel
50g havrekli
1/2 ts tørrgjær
1 ts salt
500 ml kaldt vann fra springen
fyll
200g skinke i fine strimler
100g revet ost
pensling og pynt
1 egg til pensling
sesam- eller valmuefrø (valgfritt)
fremgangsmåte
Ovn temp. 220°C
Rør sammen hvetemel, havrekli, tørrgjær og flaksalt i en stor bolle (gjerne med lokk). Ha i vannet og rør sammen til en klissete deig. Dekk deigen til med lokk eller folie, og la den heve på kjøkkenbenken i 12–20 timer. Sett kjølig minst 2 timer og opptil 4 døgn.
Ha deigen over på benken strødd med mel. Kjevle deigen til en firkant på cirka 40 x 60 cm. Strø ost og skinke på øvre ⅔ av deigen.
Brett nederste ⅓ over midterste ⅓ del.
Brett øverste ⅓ del over det igjen. Press godt ned.
Skjær trekanter i deigen i sikksakkmønster langs bredden av deigen. Rull hver trekant til et horn og sett på en stekebrett dekket med bakepapir. Endene kan rulles sammen til litt skeive snurrer.
Dekk til hornene og la dem heve til dobbel størrelse, cirka 1 time.
Pensle hornene med egg og strø med frø om ønsket.
Sett hornene i varm ovn og stek i cirka 15 minutter til gylne og gjennomstekte.
Hornene smaker helt fabelaktig lunkne, rett fra ovnen. De kan også fryses.
Varm opp/tin hornene i ovnen før servering fra frossen.
Server som tilbehør til supper, gryteretter eller salater. Eller spis som et lite mellommåltid.
Hei og takk for inspirasjon med eltefri bakst, og dermed mye mindre gjær! Tarmen min digger dette Men må bare si det ble utfordrende å kjevle en klissete deig, derfor brukte jeg etterpå utregninga jeg gjør med surdeigbakst, som her ble 650 g mel * 0,75=487,5ml væske. Da slapp jeg å kna så mye mel inn i deigen før utkjevlingen
Hei og takk for inspirasjon med eltefri bakst, og dermed mye mindre gjær! Tarmen min digger dette Men må bare si det ble utfordrende å kjevle en klissete deig, derfor brukte jeg etterpå utregninga jeg gjør med surdeigbakst, som her ble 650 g mel * 0,75=487,5ml væske. Da slapp jeg å kna så mye mel inn i deigen før utkjevlingen
Kan man bruke kruskakli i stedet for havrekli?
Ikke uten videre nei – det er to helt forskjellige produkter.
ina
hei, kan disse lages med grovere mel?
mvh Liv
Hei Liv
Ja, det kan de. Det kan hende at du vil trenge litt mer væske, det må du nesten bare se an 🙂
hilsen
ina
Ad oppskrift på eltefrie ost & skinke horn:
Skal det ikke være smør eller margarin i deigen?
Mvh Astri
Hei Astri
Nei, i denne deigen er det ikke noe smør eller margarin.
hilsen
ina
Det er fullt mulig å smelte litt smør på lav varme, og blande inn i væsken, gjerne kjøleskapskald væske. Baksten blir mer saftig og smakfull