Annonse
Min Familie

KALKUN OG STUFFING

kalkun og stuffing

Har du savnet en god og ukomplisert oppskrift på kalkun og stuffing? Her er den!

I forbindelse med mitt samarbeid med Bosch skriver jeg om de forskjellige funksjonene til Bosch stekeovnen (modell  HNG6764S1)  som jeg har til låns. Til kalkunen har jeg brukt 4D varmluft programmet som fordeler varmen fra ringelementet i bakveggen jevnt i ovnsrommet og steketermometeret som kobles direkte til ovnen. Begge to viste seg å være meget effektive!

Vi har lange tradisjoner for kalkun her hjemme – når kalkun kommer på bordet er det fest! Da jeg var barn (og bodde i USA) var kalkun og stuffing på bordet til Thanksgiving. Det hendte at den også ble servert i romjula (julaften er forbeholdt svinesteken) eller på nyttårsaften. Thanksgiving feirer vi bare sporadisk nå, men kalkun har vi fortsatt i løpet av julen.

Jeg har flere råd når det kommer til kalkun, her en liten liste over det jeg synes er viktigst å huske på:

 • En frossen kalkun må få tid til å tine. Hvor lang tid det vil ta er avhengig av størrelse. En 5 kilos kalkun kan tines i romtemperatur på 24 timer. 48 timer om du tiner den i kjøleskapet. Ta kalkun ut av esken (om den kommer i en), pakk den ut og ta ut posen med innmaten fra skroget (om den kommer med den). Sett den på et fat, dekk den til og la den tine i ro og mak.
 • La kalkunen hvile etter at den er ferdigstekt. Ikke stress! Pakk kalkunen inn i folie og la den gjerne hvile 1-2 timer før servering. Kalkunen holder godt på varmen.
 • Stek stuffing separat. Dette er min personlig mening, etter å ha stekt kalkun med stuffing i mange år. Uten stuffing i buken stekes kalkunen raskere og det er mindre fare for at kjøttet blir tørt. Stek gjerne stuffingen i ovnen etter at kalkunen er ferdigstekt og ovnen er ledig igjen.
 • Kjøp en kalkun som har hatt gode oppvekstkår. Det er mulig å få tak i økologisk kalkun rundt om juletiden, og det skjer ting innen kalkundrift for at vi som konsumenter skal kunne velge bedre (artikler om kalkun og kalkunvelferd finner du nederst i innlegget).

En ting jeg lærte når jeg stekte denne kalkunen i den meget effektive Bosch ovnen –  steketiden varierer! Beregn 20-30 minutter pr kilo. Hvor effektiv ovn du har, om du binder lårene sammen, om du fyller skroget, osv. vil ha innvirkning på steketiden. Bruk derfor alltid steketermometer for å bedømme om kalkunen er ferdigstekt eller ikke.

Stikk steketermometeret i den tykkeste delen av brystkjøttet, når den måler 67°-68° er det på tide å ta kalkunen ut av ovnen og la den hvile (innpakket i folie).

Steketermometeret fra Bosch var genial her. Termometeret stikkes inn i kalkunen og kobles til ovnen. Ønsket kjernetemperatur anvises på panelet, ovnen settes i gang og sier i fra når ønsket kjernetemperatur er nådd.

kalkun og stuffing

Kalkun og stuffing – 8-10 personer
 • 5 – 5.5kg kalkun
 • ca. 50g smør
 • olivenolje
 • salt, pepper
 • 4 -5 gulrøtter
 • 1 løk
 • 1/2 liter vann
 • 1dl soyasaus
til stuffing trenger du:
 • ca. 200g dagsgammel brød (gjerne cornbread)
 • 200g pølsefarse – bratwurst eller salsicica
 • 1 løk, finhakket
 • 1 selleristang, i fine skiver
 • 2 hvitløksfedd, finhakket
 • 1 ss grovhakket frisk salvie
 • ca. 200ml kyllingkraft eller -buljong
 • smør til steking
 • salt, pepper

Ovn temp 180°

Tørk kalkunen innvendig og utvendig med tørkepapir. Løsne skinnet fra brystet. Skjær tynne skiver med smør og fordel de mellom brystkjøttet og skinnet. Hell litt olivenolje over kalkunen og masser det inn i kalkunen. Kvern over godt med salt og litt pepper og masser også dette inn i kalkunen.

Skjær gulrøtttene og løken i store biter – det er ikke behov for å skrelle de – og fordel de i en stor ildfastform.

kalkun og stuffing

Brett vingene under kalkunen og sett den opp på grønnsakene. Flytt gjerne litt på grønnsakene slik at kalkunen ligger stabilt. Hell vann og soyasaus i formen.

Stikk termometeret i den tykkeste delen av brystet, litt over låret, mellom låret og vingen. Sett kalkunen i ovnen, koble til steketermometeret og still inn ovnen på 180° og en kjernetemperatur på 67°. Bruker du vanlig steketermometer settes kalkunen inn i forvarmet ovn.

kalkun og stuffing

Her ser du hvordan kalkunen ble tilberedt (bilder hentet fra gårsdagens snapstory).

kalkun og stuffing

ps. legg merke til det gode tipset om å høvle skiver av smøret med en ostehøvel …

kalkun og stuffing

Soyasaus gir både god smak og farge til skyen som du skal bruke for å lage saus.

kalkun og stuffing

Og da var vi over på stuffing.

Skjær brødet i terninger (1×1 cm), legg de på en bakeplate og stek de ved 180° til sprø, ca 10 minutter.

Stek pølsefarsen, løk, hvitløk og selleri i litt smør i mellomtiden. Bruk gjerne litt olje fra de soltørkede tomatene sammen med smøret til steking.

Tilsett salvie og brødterninger og rør sammen. Hell i kyllingkraften/-buljongen og rør forsiktig sammen. Brødet vil suge til seg det meste av væsken. Ha stuffingen i en eller flere ildfaste former (jeg liker flere, da kan jeg plassere de rundt om på bordet). Varm opp stuffingen i ovnen før servering.

Stuffing kan gjerne lages på forhånd og oppbevares kjølig. Sett i ovnen en halvtimes tid før servering om de er kalde.

kalkun og stuffing

Saus lages av sjyen som er igjen etter at kalkunen er stekt. Fisk ut alle grønnsakene og hell sjyen i et gjennomsiktig beger. Sjyen vil skille seg, det øverste laget som er fettet skal ikke brukes.

Ha en spiseskje med mel og en spiseskje med smør i en kjele. Rør sammen over varme og la det steke litt for å bli kvitt mel smaken. Hell sjy opp i omganger og pisk/rør godt inn i mellom. Fortsett til all sjy er blandet inn i sausen. La det koke opp og smak til med salt og pepper.

Nå har du kalkun, stuffing og saus klar til festmiddagen.

kalkun og stuffing

Det eneste du mangler nå er tranebærgelé og det kan du finne oppskrift på her. 

Server gjerne kalkun med masse annet tilbehør – poteter, grønnsaker, vintersalater, osv.

Lyst å gjøre informerte valg når du kjøper kalkun? Dyrevernalliansen er en god kilde for informasjon om dyrehold, og mer om kalkun kan du lese om her. 

Kommentarer

legg igjen en kommentar

Din epost adresse vil ikke publiseres. Info merket med * må fylles inn.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Translate »