Kalkun og stuffing

kalkun og stuffing

Har du savnet en god og ukomplisert oppskrift på kalkun og stuffing? Her er den!

Vi har lange tradisjoner for kalkun her hjemme – når kalkun kommer på bordet er det fest! Da jeg var barn (og bodde i USA) var kalkun og stuffing på bordet til Thanksgiving. Det hendte at den også ble servert i romjula (julaften er forbeholdt svinesteken) eller på nyttårsaften. Thanksgiving feirer vi bare sporadisk nå, men kalkun har vi fortsatt i løpet av julen.

Jeg har flere råd når det kommer til kalkun, her en liten liste over det jeg synes er viktigst å huske på:

  • En frossen kalkun må få tid til å tine. Hvor lang tid det vil ta er avhengig av størrelse. En 5 kilos kalkun kan tines i romtemperatur på 24 timer. 48 timer om du tiner den i kjøleskapet. Ta kalkun ut av esken (om den kommer i en), pakk den ut og ta ut posen med innmaten fra skroget (om den kommer med den). Sett den på et fat, dekk den til og la den tine i ro og mak.
  • La kalkunen hvile etter at den er ferdigstekt. Ikke stress! Pakk kalkunen inn i folie og la den gjerne hvile 1-2 timer før servering. Kalkunen holder godt på varmen.
  • Stek stuffing separat. Dette er min personlig mening, etter å ha stekt kalkun med stuffing i mange år. Uten stuffing i buken stekes kalkunen raskere og det er mindre fare for at kjøttet blir tørt. Stek gjerne stuffingen i ovnen etter at kalkunen er ferdigstekt og ovnen er ledig igjen.
  • Kjøp en kalkun som har hatt gode oppvekstkår. Det er mulig å få tak i økologisk kalkun rundt om juletiden, og det skjer ting innen kalkundrift for at vi som konsumenter skal kunne velge bedre (artikler om kalkun og kalkunvelferd finner du nederst i innlegget).

En annen viktig ting å ha i bakhodet er at steketiden varierer fra ovn til ovn! Beregn 20-30 minutter pr. kilo. Hvor effektiv ovn du har, om du binder lårene sammen, om du fyller skroget, osv. vil ha innvirkning på steketiden. Bruk derfor alltid steketermometer for å bedømme om kalkunen er ferdigstekt eller ikke.

Stikk steketermometeret i den tykkeste delen av brystkjøttet. Når den måler 67°-68° er det på tide å ta kalkunen ut av ovnen og la den hvile (innpakket i folie).

Tilbehør

I tillegg til kalkun og stuffing er det mye godt som kan serveres som tilbehør. Her er noen forslag:

Og skulle du ha kalkunrester kan du lage en spennende salat med peanøttdressing – du finner oppskriften her.

kalkun og stuffing

Kalkun og stuffing – 8-10 personer

  • 5 – 5.5kg kalkun
  • ca. 50g smør
  • olivenolje
  • salt, pepper
  • 4 -5 gulrøtter
  • 1 løk
  • 1/2 liter vann
  • 1 dl soyasaus

til stuffing trenger du:

  • ca. 200g daggammel brød (gjerne cornbread)
  • 200g pølsefarse – bratwurst eller salsicica
  • 1 løk, finhakket
  • 1 selleristang, i tynne skiver
  • 2 hvitløksfedd, finhakket
  • 1 ss grovhakket frisk salvie
  • ca. 200ml kyllingkraft eller -buljong
  • smør til steking
  • salt, pepper

Fremgangsmåte

Ovn temp 180°

Tørk kalkunen innvendig og utvendig med tørkepapir. Løsne skinnet forsiktig fra brystet. Skjær tynne skiver med smør og fordel de mellom brystkjøttet og skinnet. Hell litt olivenolje over kalkunen og massér det inn i kalkunen. Kvern over godt med salt og litt pepper og massér også dette inn.

Skjær gulrøtter og løk i store biter – ingen skrelling nødvendig – og fordel dem i en stor ildfast form.

kalkun og stuffing

Brett vingene under kalkunen og sett den opp på grønnsakene. Flytt gjerne litt på grønnsakene slik at kalkunen ligger stabilt. Hell vann og soyasaus i formen.

Stikk termometeret i den tykkeste delen av brystet, litt over låret, mellom låret og vingen. Sett kalkunen i ovnen, koble til steketermometeret og still inn ovnen på 180° og en kjernetemperatur på 67°. Bruker du vanlig steketermometer settes kalkunen inn i forvarmet ovn.

kalkun og stuffing

Her ser du hvordan kalkunen ble tilberedt (bilder hentet fra snapstory).

kalkun og stuffing

P.s. legg merke til det gode tipset om å høvle skiver av smøret med en ostehøvel …

kalkun og stuffing

Soyasaus gir både god smak og farge til skyen som du skal bruke for å lage saus.

kalkun og stuffing

Og så var vi over på stuffing.

Skjær brødet i terninger (1×1 cm). Legg dem på en bakeplate og stek de ved 180° til sprø, ca. 10 minutter.

Stek pølsefarsen, løk, hvitløk og selleri i litt smør i mellomtiden. Bruk gjerne litt olje fra de soltørkede tomatene sammen med smøret til steking.

Tilsett salvie og brødterninger og rør sammen. Hell i kyllingkraften/-buljongen og rør forsiktig sammen. Brødet vil suge til seg det meste av væsken. Ha stuffingen i en eller flere ildfaste former (jeg liker flere, da kan jeg plassere dem rundt om på bordet). Varm opp stuffingen i ovnen før servering.

Stuffing kan gjerne lages på forhånd og oppbevares kjølig. Sett i ovnen en halvtimes tid før servering om de er kalde.

kalkun og stuffing

Saus lages av sjyen som er igjen etter at kalkunen er stekt. Fisk ut alle grønnsakene og hell sjyen i et gjennomsiktig beger. Sjyen vil skille seg, det øverste laget som er fettet skal ikke brukes.

Ha en spiseskje med mel og en spiseskje med smør i en kjele. Rør sammen over varme og la det steke litt for å bli kvitt mel smaken. Hell sjy opp i omganger og pisk/rør godt inn i mellom. Fortsett til all sjy er blandet inn i sausen. La det koke opp og smak til med salt og pepper.

Nå har du kalkun, stuffing og saus klar til festmiddagen.

kalkun og stuffing

Det eneste du mangler nå er tranebærgelé og det kan du finne oppskrift på her. 

Server gjerne kalkun med masse annet tilbehør – poteter, grønnsaker, vintersalater, osv.

Lyst å gjøre informerte valg når du kjøper kalkun? Dyrevernalliansen er en god kilde for informasjon om dyrehold, og mer om kalkun kan du lese om her. 

Kommentarer

  • Reply Trude Gulliksen 31. desember 2017

    Hei! Hvor lenge skal stuffing stå i konfyr? Hvor kommer solrørkede tomater inn i bildet? Godt nytt år!

legg igjen en kommentar

Din epost adresse vil ikke publiseres. Info merket med * må fylles inn.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Translate »