Ribbemidddag til mange

ribbemiddag

Ribbemiddag til mange kan være litt utfordrende med tanke på å finne ut hvor mye mat man skal lage, og hvordan man skal lage alt uten alt for mye stress (eller helst ingen.)

Saken er den, at man vet aldri hvor mye den enkelte vil spise. Jeg beregner derfor alltid ekstra da jeg gjerne sitter igjen med rester som kan spises til lunsj eller middag dagen etter.

Anledningen for denne ribbemiddagen i år var kontorets julebord. Vi er mange selvstendig næringsdrivende som sitter i samme bygg, og i år ble det julebord. Ønsket var en tradisjonell julemiddag med ribbe, og jammen fikk ikke vi det til.

All mat ble laget på mitt studiokjøkkenet, bært bort til et annet kontor hvor vi hadde satt opp bord og du verden så hyggelig det ble. (Så hyggelig faktisk at vi begynte å planlegge sommeravslutning allerede). Det skulle lages mat til 20 stykker, noe jeg klarte fint på studiokjøkkenet med tanke på kjøleskapsplass, gryter og annet utstyr. Litt planlegging må selvsagt til og siden det er her det avgjøres hvor mye stress det blir til slutt tenkte jeg at jeg skulle dele mine erfaringer her.

La oss først ta en titt på menyen – ribbemiddag til mange

Til dessert

Ribbemiddag til mange

For 20 stykker (hovedsakelig menn – jeg sa det var ribbemiddag til menn) hadde jeg to tynnribber på tilsammen 6 kilo. Jeg beregnet 300g per person og satt igjen med nok ti å kunne servere lunsj dagen etter.

Tynnribben ble krydret 2 dager før og satt kjølig frem til dagen den skulle stekes/serveres.  Kjøttet ble tatt ut av kjøleskapet noen timer før den skulle i ovnen og stekt i to omganger.

Kjøttet ble lagt på et bedd av grønnsaker som fungerte som base for sjyen samtidig som det løftet kjøttet litt opp av langpannen. Grønnsakene består av løk, gulrøtter og selleristang. Alle grønnsakene er vasket, men ikke skrelt.

ribbemiddag

Kjøttet legges på toppen og langpannen fylles så med varmt vann. 1 cm eller 2 er no. Her passer jeg på at det er vann i langpannen under hele stekeperioden da dette blir grunnlaget for sjysausen.

ribbemiddag

Ribbe stekes ved lav temperatur og steketiden vil variere med temperatur. Setter du temperaturen til 100°C kan du regne med 5-6 timer steketid. Setter du derimot temperaturen til 150°C kan du regner med i underkant av 2 timer. Det er mye meninger om hva som er best, jeg foreslår derfor at du prøver begge deler og bestemmer selv hvilke metode passer deg best.

Du kan selvsagt også grille ribben, noe jeg selv har prøvd med stor suksess. Saftig kjøtt og sprø svor får du også på grillen samtidig som du  avlaster kjøkkenet med tanke på ovnkapasitet og slipper ribbe osen i huset. Les mer om grilling av tynnribbe her (innlegget er skrevet som et oppdrag for Weber).

Uavhengig av steketid  eller om ribben stekes eller grilles er hemmeligheten til sprø svor høy temperatur til slutt.

Svoren får lov til å slappe litt av og finne seg litt til rette mens den steker på lav temperatur. Høy temperatur (200 – 250°C)  får  svoren til å poppe, rett og slett.

Jeg har en funksjon som heter varmlufts grill på min ovn som jeg bruker slik at jeg får jevn varme i ovnen, men også konsentrert varme ovenfra. Dette funket som en drøm og ribben fikk flott svor i løpet av et kvarter.

Her gjelder det også å holde øye med ribben slik at det ikke går for langt og du brenner svoren. Er det et tidspunkt under foreberedelsen av julemiddagen du skal konsentrere deg og holde et øye med maten, er det nå.

ribbemiddag

Når svoren er slik du vil ha den tar du kjøttet ut av ovnen og lar den hvile. Ikke dekk den til, la den bare stå i ro i langpannen, eller løft den over på et fat.

Jeg hadde som sagt 2 tynnribber å steke. Den første ble derfor løftet ut av langpannen og over  på et fat. Sjy og grønnsaker helte jeg  i en gryte via en sil.

Så var det på’n igjen med akkurat samme øvelse for neste stykke kjøtt.

Det hadde nok ikke vært noe problem å steke begge kjøttstykkene samtidig, men jeg ønsket å sammenligne resultatet mellom de to stykkene. Den ene ble stekt lengre på lav temperatur, den andre kortere på høyere temeperatur. Den ene fikk stå utildekket i 4 timer før servering (den var fortsatt varm!) mens den andre hvilte i 30 minutter før den ble skjært opp og servert.

Helt ærlig så var det ikke store forskjellen, om noen i det hele tatt. Innen begge fat med kjøtt kom på bordet var det ikke forskjell å se eller smake på de to kjøttstykkene. Og svoren var det absolutt ingenting å utsette på, bare se på den:

ribbemiddag

Fremdriftsplan (ribbemiddag til mange)

Som jeg nevnte, er planlegging det viktigste elementet for å slippe stress under forberedelsene.

Det først du må gjøre selvsagt er å bestemme meny og vite hvor mange som kommer.

Tar du utgangspunkt i min meny øverst vil jeg anbefale følgende fremdriftsplan.

 

Når som helst

ribbemiddag

Tranebærgelé kan du lage en måned eller to i forveien om du ønsker. Jeg liker å lage det allerede tidlig på høsten og lager nok slik at jeg har til gryteretter gjennom høsten og vinteren. Hjemmelaget tranebærgelé er også supert å gi bort i fine glass som gaver om du har tid og lyst å gjøre det.

hjemmelagde medisterkaker

Medisterkaker kan også lages god tid i forveien. La de avkjøle helt, pakk de porsjonsvis i plastposer og oppbevar de i frysen.

Oppskriften på hjemmelagde medisterkaker finner du her. 

 

2 dager før

Ribbe – gni kjøttet og særlig svoren inn med rikelig salt. Oppbevar kjølig.

Lag surkål og rødkål.

Oppskrift på rødkål finner du her.

Oppskrift på surkål finner du her.

Lag risgrøt, la den avkjøle og oppbevar kjølig til dagen etter.  Oppskrift på risgrøt finner de her.  (annonse)

Dagen før

Riskrempudding

Lag riskrempudding. La den avkjøle og oppbevar den så kjølig.

Oppskrift på riskrempudding finner du her. 

Lag kirsebærsaus. Oppskrift finner du her. 

Dagen

ribbemiddag

Stek ribben.

Lag rosenkålsalat mens kjøttet er i ovnen. Oppskrift på rosenkålsalat med søt potet og sprøstekt chorizo finner du her. 

Alternativt kan du lage lun rosenkålsalat, oppskriften finner du her. 

Riskrem med kirsebærsaus

Lag riskremen. Oppskriften finner du her. 

Kok poteter mens kjøttet er i ovnen.

Mens kjøttet hviler lages sjysaus. Hell væsken fra langpannen i en gryte via en dørslag (for å fange opp grønnsakene).

La sjyen få et oppkok. Rør 1-2 ss maizena ut i litt vann og tilsett sjyen mens du rører.  Smak og tilsett salt og pepper om nødvendig.

Ha medisterkaker, julepølser i ovnen slik at de blir gjennomvarme.

Nå er all mat tilberedt og det gjenstår bare å skjære opp ribben og legge det pent på et fat. Server kjøttet med alt av tilbehør.

Riskrem brulée

Helt til slutt, hvis du vil slå til med nok en dessert basert på riskrem kan jeg anbefale riskrem brûlée. Oppskriften finner du her. 

Jeg håper at dette innlegget hjelper deg i dine forberedelser. Har du tips, triks eller spørsmål er det bare å fyre løs i kommentarfeltet.

Lykke til med juleforberedelsene!

(ribbemiddag til mange)

legg igjen en kommentar

Din epost adresse vil ikke publiseres. Info merket med * må fylles inn.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Translate »